Fenomén argentínskeho prezidenta Javiera Milei

Úvod

Argentína je po Brazílii druhou najväčšou krajinou Južnej Ameriky z hľadiska rozlohy a treťou najväčšou krajinou z hľadiska počtu obyvateľov po Brazílii a Kolumbii. Krajina je historicky a kultúrne bohatá. Krajina, ktorá je známa svojou kontroverznou a dynamickou politikou. Dňa 10. decembra 2023 sa na čelo tejto krajiny postavil muž s pravým argentínskym temperamentom, Javier Milei. Táto excentrická osobnosť si okamžite získala popularitu svetového spoločenstva a pritiahla k tejto juhoamerickej krajine nevídanú pozornosť.

Kto je teda v skutočnosti Milei? Inovátor, ktorý raz a navždy zmení nielen politiku svojej krajiny, ale celého sveta, alebo fanatik, ktorý Argentínu privedie k ešte väčšiemu hospodárskemu kolapsu? Tento článok sa pokúsi odpovedať na túto otázku a odhaliť osobnosť nového prezidenta.   

Politická a hospodárska situácia v Argentíne 

Na konci 19. storočia bola Argentína jednou z najbohatších krajín nielen v Južnej Amerike, ale aj na svete. Odtiaľ pochádza slogan „bohatý ako argentínčan“. Krajina bola odsúdená na úspech, vyššie vrstvy dovolenkovali v Paríži, sledovali najnovšiu európsku módu a ekonomika napredovala. Svetové vojny sa jej nedotkli. 

Oslnení spoločenským životom v Moulin Rouge si Argentínčania nevšimli, ako sa za oslnivými fasádami už začal rúcať svet, ktorý je úzko spätý s politikom Juanom Domingom Perónom. Bývalý generál sľubuje novú cestu odlišnú od kapitalizmu a socializmu (neskôr nazvanú peronizmus), ale v skutočnosti kladie základy budúceho nešťastia. Keďže podstatou Perónovho justicializmu bola zmes nacionalizmu, kapitalizmu a socializmu, krajinu čakala veľká zmena a Perón kládol veľký dôraz na ľavicové ideály, ako je sociálna rovnosť, podpora odborov a, samozrejme, sociálne programy. Nakoniec jeho politika založená na viacerých faktoroch viedla k hospodárskemu úpadku.[1]  

V dnešnej Argentíne je osobnosť Juana Peróna kontroverzná, ale suché fakty hovoria, že po jeho politike sa zvýšila inflácia, vzrástol verejný dlh a spomalil sa hospodársky rast. Pre lepšiu predstavu je nižšie uvedený graf inflácie pre Argentínu v roku 2023.[2] 

Životopis novozvoleného prezidenta 

Javier Milei (narodený 22. októbra 1970 v Buenos Aires, Argentína) je konfrontačný pravicový outsider, ktorý sa v roku 2023 stal prezidentom Argentíny na vlne nespokojnosti voličov s politickou elitou, ktorú jeho stúpenci obviňujú z endemickej hyperinflácie, voľného pádu meny a rastúcej chudoby. Milei, libertariánsky ekonóm, ktorý sám seba označuje za anarchokapitalistu, sa prvýkrát dostal do povedomia verejnosti ako plamenný televízny moderátor a otvorený kritik vládnucej triedy v krajine. Jeho drzá osobnosť a antiestablišmentový prístup priniesli porovnanie s bývalými prezidentmi USA Donaldom Trumpom a Brazílie Jairom Bolsonarom.

Pokiaľ ide o raný život a vzdelávanie, Javier Milei, narodený v rodine s talianskymi koreňmi v Buenos Aires, mal komplikované detstvo s problematickým vzťahom k rodičom. Jeho záujmy v mladosti zahrňovali hudbu a futbal, kde bol spevákom a brankárom. Počas štúdia ekonómie na Univerzite Belgrano a následných postgraduálnych štúdiách sa z keynesiánskeho ekonóma preorientoval na libertariánske a klasické liberálne ekonomické teórie, inšpirovaný Murrayom Rothbardom, F. A. Hayekom a Ludwigom von Misesom. Jeho prechod k libertariánstvu bol ovplyvnený skúsenosťami s hyperinfláciou v Argentíne a rozčarovaním zo štátnej regulácie ekonomiky.

Po ukončení formálneho vzdelania začal Milei pracovať v súkromnom sektore ako ekonóm pre HSBC Argentina, jednu z najväčších bánk v krajine, a ako hlavný ekonóm Máxima AFJP, súkromného dôchodkového fondu, ktorý v 90. rokoch 20. storočia vytvoril vtedajší minister hospodárstva Domingo Cavallo a ktorý slúžil ako hlavná súčasť argentínskeho systému sociálneho zabezpečenia až do roku 2008, keď sa táto zodpovednosť plne vrátila štátu. V tom istom roku sa Milei stal ekonómom a finančným analytikom pre Corporación América, veľký konglomerát kontrolovaný miliardárom Eduardom Eurnekianom, ktorý okrem prevádzkovania väčšiny argentínskych letísk má záujmy v energetike, infraštruktúre a poľnohospodárstve. Milei pôsobil aj ako hlavný ekonóm think tanku Fundación Acordar a ako univerzitný profesor. Na začiatku svojej kariéry Milei pôsobil ako poradca Antonia Bussiho, bývalého generála, ktorý bol v roku 2008 odsúdený na doživotie za svoju úlohu v argentínskej špinavej vojne (1976 – 1983), a to počas Bussiho pôsobenia vo funkcii guvernéra provincie Tucumán (1995 – 1999).

V polovici roku 2010 začal Milei vystupovať v televízii ako moderátor, ktorý diskutuje o ekonomike a politike. Brojil proti administratíve prezidentov Cristiny Fernándezovej de Kirchnerovej, Mauricia Macriho a Alberta Fernándeza a odsudzoval vládnucu politickú elitu krajiny v zlostných, expresívnych rečiach, pričom ju charakterizoval ako skorumpovaných zlodejov a označil ju za „politickú kastu“. Jeho televízne vystúpenia sa stávali čoraz ostrejšími a teatrálnejšími, jeho sláva rástla. Pri jednej príležitosti rozbil piňatu, ktorá predstavovala argentínsku centrálnu banku. Pri inom vystúpení sa vžil do úlohy maskovaného alter-ega superhrdinu generála Ancapa, vodcu fiktívnej „Liberlandie“ (krajiny bez daní), ktorý sa v opernej piesni rozplýva nad nebezpečenstvami argentínskej ekonomiky. Do roku 2018 sa stal čoraz častejším hosťom televíznych a rozhlasových relácií, kam ho pozývali rovnako pre jeho zábavnú hodnotu ako pre jeho rozhľadenosť a rozhorčenie. S nástupom celosvetovej pandémie COVID-19 si Milei získal ďalšiu pozornosť kritikou postupu vlády v súvislosti s epidémiou a vyjadrením skepsy v súvislosti s vakcínou COVID-19.[3]

Aký je záujem o jeho osobnosť a politiku?

Na základe predchádzajúcich informácií sa vytvára ucelený obraz, ktorý vedie Javier. Jeho pozoruhodná osobnosť, život, aktivity, svetonázor sa miešajú s kritickými problémami argentínskej politiky a ekonomiky, čo vo výsledku dáva jeho vlasti úplne nové kolo vývoja. Napriek záujmu o samotnú osobu „El Loco“ sú najzaujímavejšie jeho politické názory. Javier Milei je prvým libertariánskym prezidentom na svete! Nielenže dokonca podporuje anarchokapitalistickú ideológiu (čo je na hlavu štátu vlastne dosť zvláštne), Milei sa často necháva pristihnúť so slávnou čierno-žltou vlajkou s hadom. Ako sám Milei ubezpečoval: „Pre mňa je štát zloduch, rovnako ako politici, ktorí žijú na jeho úkor„.[4] V skutočnosti bol jeho radikalizmus kľúčom k úspechu. Popularitu mu priniesli jeho plamenné prejavy, v ktorých niekedy bez hanby používa vulgárne výrazy. Obyvatelia Argentíny, unavení rekordnou infláciou, jednoducho potrebovali takéhoto človeka, človeka sebavedomého, ideologicky založeného, horiaceho túžbou vyviesť krajinu z biedy. Javier sebavedomo obhajuje svoj názor, je tvrdou opozíciou voči vtedajšej vláde. Je zrejmé, že pozornosť verejnosti upútal práve on, veď nie každý deň sa vidí, aby sa prezidentom krajiny stal človek s prezývkou „blázon“, ktorý máva motorovou pílou a vykrikuje, že štát by nemal existovať (o tom, že sa považuje za tantrického sexuálneho guru a počúva rady mŕtveho psa, sa, myslím, ani nedá hovoriť). O jeho osobnosti sa môžeme hádať donekonečna, ale aká je jeho politika v praxi?[5]

Vyhliadky do budúcnosti

Nikdy nemyslím na budúcnosť, príde aj tak dosť skoro.“[6]  – hovoril Albert Einstein. Nikto nemôže vedieť, čo sa stane v budúcnosti, ale napriek tomu je možné pokúsiť sa predpovedať budúcnosť Argentíny, ak poznáme podstatu politických reforiem Javiera Mileia.

Hospodárstvo: Navrhuje radikálne hospodárske reformy vrátane zníženia počtu ministerstiev a postupného zrušenia sociálnych programov. Kľúčové ekonomické návrhy zahŕňajú dolarizáciu a „spálenie“ centrálnej banky.

Bezpečnosť: Milei má v úmysle preskúmať zníženie veku trestnej zodpovednosti a reguláciu trhu s legálnymi zbraňami. Navrhuje tiež vybavenie, výcvik a technológie pre bezpečnostné sily.

Zahraničná politika: Uprednostňuje spoluprácu s USA a Izraelom a navrhuje vystúpenie Argentíny z Mercosuru. Uprednostňuje tiež prozápadnú politiku, t. j. posilnenie vzťahov s USA, podporu Ukrajiny v rusko-ukrajinskej vojne a opatrnosť voči Číne.

Vzdelávanie a zdravotníctvo: Milei plánuje zlúčiť ministerstvá školstva a zdravotníctva do jedného, navrhuje systém vzdelávacích poukazov a model poistenia pre zdravotníctvo.

Demokracia a ľudské práva: Je proti niektorým dohodám dosiahnutým po diktatúre a spochybňuje štátny terorizmus počas diktatúry.  

Záver 

Javier Milei. Je jednoznačné, že jeho osoba je kontroverzná a škandalózna. Odporcovia budú tvrdiť, že ide o skutočne šialeného človeka, ktorý zruinuje Argentínu, zatiaľ čo tí, ktorí ho podporujú, povedia, že Javier je politik, ktorý sa zapíše do dejín ako človek, ktorý obrátil politickú hru na celom svete. Obidvom sa dá rozumieť, pretože na jednej strane je to radikálny anarchokapitalista, ktorý nadáva a má vo svojom životopise veľa sporných momentov, ale na druhej strane je to vzdelaný človek, schopný ekonóm, skúsený rečník a politik, ktorý skutočne sníva o tom, že svoj sen uskutoční. Fenomenálnosť tohto politika spočíva v zmesi všetkých týchto vlastností a je zároveň prvým libertariánskym prezidentom na svete. El Loco je viac než len šialený politik, je to vzor. Jeho cesta môže inšpirovať každého. Verejnosťou nepochopený podivínsky opozičník sa dostal o kúsok bližšie k svojmu snu, keď sa stal prezidentom Argentíny. Podarí sa mu však uskutočniť svoju politiku? Podarí sa mu zmeniť Argentínu na nepoznanie? Podarí sa mu navzdory svojim kritikom dostať ekonomiku z kolien? Bude svet po príchode Javiera Mileia rovnaký? Na tieto otázky môže odpovedať len čas. 


Zdroje:

[1] LACINA, Jiří. Bohatý jako Argentinec? To už neplatí. Úpadek této země je těžko pochopitelný. In: idnes.cz [online]. [cit. 2024-02-25]. Dostupné na internete: https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/argentina-hdp-inflace-rozvoj-chudoba-problemy.A230323_135746_eko-zahranicni_jla

[2] TOBIAS, Manuela. Argentina’s Inflation Hits 211% in 2023, Fastest Gain in Three Decades. In: Bloomberg [online]. [cit. 2024-02-25]. Dostupné na internete: https://www.bloomberg.com/news/articles/2024-01-11/argentina-inflation-hits-211-in-2023-fastest-in-three-decades?embedded-checkout=true

[3] WALLENFELDT, Jeff. Javier Milei. President of Argentina. In: Britannica [online]. [cit. 2024-02-25]. Dostupné na internete: https://www.britannica.com/biography/Javier-Milei

[4] LA NACION. La entrevista completa de Javier Milei con Jonatan Viale [online]. In: YouTube [online]. 2023-08-16 [2024-02-25]. Dostupné na: https://www.youtube.com/watch?v=_or7WsE9CpU

[5] GONZÁLEZ, Juan Luis. El loco: La vida desconocida de Javier Milei y su irrupción en la política argentina. [s.l.]: Editorial Planeta, 2023. ISBN 978-950-49-8289-0.

[6] Citáty o budúcnosti. In: citaty-slavnych.sk [online]. [cit. 2024-02-25]. Dostupné na internete: https://citaty-slavnych.sk/citaty-o-buducnosti/

[7] LAMBERTUCCI, CONSTANZA. Javier Milei’s proposals for Argentina: Economy, security, foreign policy and human rights. In: EL PAÍS [online]. [cit. 2024-02-25]. Dostupné na internete: https://english.elpais.com/international/2023-11-20/javier-mileis-proposals-for-argentina-economy-security-foreign-policy-and-human-rights.html#

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *